Målet med prinsippet: Virksomheten har etablert en helhetlig sikkerhetsarkitektur som ivaretar ønsket sikkerhetsnivå gjennom gode sikkerhetsfunksjoner og sikkerhetsstrukturer med mulighet for etterprøvbarhet.


Hvorfor er dette viktig?

En angriper går minste motstands vei for å komme inn i og få kontroll over et informasjonssystem. Dersom man har en dårlig planskisse før bygging, lite kontroll på byggeprosessen og manglende vedlikehold etter at det er bygget, vil det være mange huller og inngangsdører som en angriper kan benytte. Et IKT-system må planlegges og bygges på en sikker måte. Viktige momenter er:

  • Et IKT-system inneholder mange sikkerhetsfunksjoner (se 2.2.1) og mange forskjellige IKT-produkter, ofte fra forskjellige produsenter. Alle disse må fungerer godt og sikkert sammen, ellers risikerer man dobbeltarbeid og økt fare for menneskelige feil i forbindelse med drift. Dette fører ofte til økt mengde av sårbarheter som en angriper kan utnytte. En klassisk feil er å forvalte egen brukerdatabase i en applikasjon i stedet for å gjenbruke brukerdatabasen som er felles for hele IKT-systemet. Dette kan føre til mange feil og glemte kontoer som kan misbrukes av angripere.

  • Drift og sikkerhetskonfigurasjon bør skje sentralt og likt per type enhet. Ellers risikerer man dobbeltarbeid, menneskelige feil og flere sårbarheter.

  • IKT-systemet bør deles opp i forskjellige deler avhengig av tillitsnivå. Slik oppdeling bør etableres for nettverk, samt for logiske deler (f.eks. i en domenearkitektur). Hvis man ikke gjør dette kan konsekvenser i forbindelse med et angrep eller menneskelig driftsfeil omfatte hele virksomheten, i stedet for kun en begrenset del.


Tilhørende tiltak

Lenker

  1. UK National Cyber Security Center - Secure design principles
  2. UK National Cyber Security Center - Secure design and development
  3. UK National Cyber Security Center - NCSC CAF guidance
  4. ISO/IEC 27033-1 Network security – Part 1-6